Главният научен специалист на Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан заяви, че е малко вероятно да има масова имунизация срещу коронавируса в близко бъдеще, пише "Гардиън".

По думите на експерта повечето хора са съгласни, че първо трябва да се ваксинират здравните работници, тези, които са на първа линия, но и дори след това е необходимо да се определи кои са изложени на най-голям риск и след това възрастните хора и така нататък.

Младите и здрави хора може би ще трябва да изчакат до 2022 г., каза тя.

Johnson & Johnson и AstraZeneca в САЩ спряха клиничните тестове върху потенциални ваксини срещу коронавируса заради риск за здравето на хората. Дори и да бъде създадена ваксина, производството на милиарди дози би било колосално предизвикателство, като ще са необходими трудни решения, включително кой първи да получи ваксината.

Сваминатан предупреди също държавите да не се радват много, че смъртността от коронавируса е намаляла, тъй като с увеличението на новите случаи (до 100 000 души на ден в Европа) смъртността може също да нарасне.

Докато починалите на ден са около 5000 спрямо 7500 по време на пика през април, специалистът каза, че приетите в интензивни отделения продължават да растат.

Увеличението на смъртността винаги закъснява  с няколко седмици след ръста на заразените, каза Сваминатан на събитие.

Повече от 38 милиона са заразените в страната и 1,1 милиона са починали.