Световната здравна организация (СЗО) обяви, че избухналата епидемия от коронавирус все още не представлява пандемия, пише "Гардиън".

Какво е коронавирус и трябва ли да се тревожим?

Какво е коронавирус и трябва ли да се тревожим?

Въпреки всичко това няма причина за паника

Д-р Силви Бриан, директор на департамента по пандемични и епидемични болести на СЗО, коментира: "В момента ние не сме в пандемия. Ние сме във фазата епидемия с множество огнища и ние се опитваме да предотвратим предаване между тези огнища".

Тя поясни, че здравната организация се надява предприетите от Китай и другите държави мерки да помогнат за овладяване на епидемията и справяне с вируса.

Няма доказателства до момента вирусът да мутира, обяви Бриан.

"Доста стабилен вирус", подчерта тя.

2,1% е смъртността от коронавирус

2,1% е смъртността от коронавирус

В провинция Хубей, където са 97% от всички смъртни случаи, смъртността е 3%

Но South China Post пише, че китайските учени съобщават за "поразителни" мутации на вируса при предаването му от човек на човек в семейство.

Учени изследват семейство в южната провинция Гуандун и са установили, че гените на вируса са претърпели значителни промени по време на разпространяването му в семейството.

Белгийка, пътувала в самолета с двамата българи, е с коронавирус

Белгийка, пътувала в самолета с двамата българи, е с коронавирус

В съобщение на белгийските власти се казва, че жената, въпреки че е с положителен резултат за коронавирус, тя все още не е показала симптоми на заболяването

Вирусите мутират през цялото време, но повечето промени имат малък ефект върху поведението на вируса. Други позволяват адаптиране в различна среда.

Най-малко 425 души починаха от вируса, повече от 20 000 са заразени. Смъртността е 2,1 на сто.