Световната здравна организация все повече клони към увеличаване на степента на тревога пандемията на вируса H1N1 на шеста степен - най-високото равнище в скалата на СЗО. 

Министрите на здравеопазването от държавите в ЕС също обсъдиха ситуацията вчера, 8 юни, на среща в Люксембург, съобщи europe.bg

В същия ден бяха потвърдени 26 нови случая на заразени с вируса в Европа. В България бяха потвърдени два случая на новия грип. През последните 24 часа са открити 14 случая в Германия, по четири в Холандия и Австрия и по един в Дания и Франция, според данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Общият брой на случаите в ЕС и страните от Европейската асоциация за свободна търговия се покачи на 1056, като са потвърдени и случаи в Китай, Нова Зеландия, Чили и САЩ.

Ако, както се очаква, СЗО увеличи степента на тревога до последното равнище, се очаква организацията да подчертае, че вирусът не винаги е смъртоносен и е свързан само с около 125 смъртни случая, както уточнявад д-р Кейджи Фукуда, експерт по грипа в СЗО.

Това е първата толкова висока тревога за случай на грипна пандемия през последните 41 години. Комитетът по международно здравно регулиране на Световната здравна организация препоръча използването на по-задълбочена формула за измерване сериозността на случаите. Действащата система се основава предимно на географското разпространение на болестта.

"Има широко съгласие по това да се включи информация за сериозността на случаите, когато се взема решението дали СЗО трябва да увеличи степента на тревога", казаха от организацията в изявление след срещата в Женева.

Стана ясно, че редица страни оказват натиск на световната организация да не обявява вируса H1N1 за световна пандемия от шеста степен, тъй като подобна новина би довела до отрицателни икономически последствия.