Рискът от разпространение от човек на човек на щама H5N8 от птичия грип се счита за нисък, след като за пръв път е идентифициран в селскостопански работници в Русия, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в петък, цитирана от "Ройтерс".

Отделен щам на птичи грип, H1N1, който бързо се разпространи сред хората, накара СЗО да обяви грипна пандемия през 2009-2010 г.

Русия регистрира първия случай на щам на вируса на птичия грип, наречен грип A (H5N8), който се предава на хората от птици и е докладвала за това на СЗО, заяви в събота Анна Попова, ръководител на надзорния орган "Роспотребнадзор".

Установено е, че седем души в Русия са заразени с H5N8, но всички са безсимптомни след огнище в птицеферма в южната област на Астрахан, се казва в изявление на СЗО. Смъртта на 101 000 от 900 000 кокошки носачки във фермата през декември е предизвикала разследване, допълва съобщението.

"Всички близки контакти на тези случаи са клинично наблюдавани и никой не е показвал признаци на клинично заболяване. Въз основа на наличната в момента информация рискът от предаване от човек на човек остава нисък."

Според СЗО миналата година са докладвани огнища на щама H5N8 при домашни птици или диви птици във Великобритания, България, Чехия, Египет, Германия, Унгария, Ирак, Япония, Казахстан, Холандия, Полша, Румъния и Русия.

СЗО коментира, че разработването на зоонозни грипни ваксини за потенциална употреба остава съществена част от стратегията на СЗО при грипна пандемия.

Русия регистрира първи случаи на зараза на хора с птичи грип

Русия регистрира първи случаи на зараза на хора с птичи грип

Засега няма данни за предаване на заразата от човек на човек