Световната здравна организация препоръчва да не се смесват ваксините срещу COVID-19, произведени ето различни компании, защото това може да е опасно.

Това заяви главният учен на СЗО Сумая Сваминатан, цитирана от агенция Reuters.

"Това е малко опасна тенденция. Намираме се в зона с липса на данни и доказателства по отношение на смесването... В страните ще настъпи хаос, ако гражданите започнат да решават кога и кой да получи втора, трета или четвърта доза." - предупреди Сваминатан.

По-рано здравните власти в някои европейски страни, сред които и България, разрешиха на ваксинираните с първа доза AstraZeneca да получат РНК-ваксина като втора. Властите в Тайланд решиха да "смесват" китайския препарат Sinovac с AstraZeneca, за да постигнат по-високо ниво на защита срещу COVID-19.

Pfizer обсъжда с американските власти третата бустер доза COVID ваксина

Pfizer обсъжда с американските власти третата бустер доза COVID ваксина

Но властите са скептични, че американците имат нужда

Същевременно директорът на СЗО Тедрос Адханом Гебреисус коментира по време на брифинг въпроса с поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирусната инфекция. По думите му, сега е важно да се осигурят по две дози за по-бедните страни. Той отбеляза, че докато някои държави вече правят заявки за милиони трети дози, други още не са успели да ваксинират своите медици и уязвимите групи от населението си.

Гебреисус призова компаниите Pfizer и Moderna, които вече предлагат на страните с напреднала ваксинация допълнителни дози, да предадат тези количества на международната програма COVAX, която осигурява препарати за бедните страни.

Здравните власти в САЩ обявиха: ваксинираните с две дози на Pfizer нямат нужда от трета

Здравните власти в САЩ обявиха: ваксинираните с две дози на Pfizer нямат нужда от трета

След като Pfizer поиска от регулаторните органи в САЩ да позволят поставяне на подсилваща доза