Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейсус предупреди за заплахата от по-опасен щам на коронавируса от варианта Делта, говорейки в Токио на 138-ата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК), съобщава ТАСС. 

"Колкото повече се разпространява вирусът, толкова повече варианти ще се появят, с потенциал да станат дори по-опасни от Делта варианта, който нанася толкова много щети в момента. И колкото повече са вариантите, толкова по-голям е шансът един от тях ще може да избегне ваксините - и всички ще се върнем в самото начало", каза той.

Ръководителят на СЗО коментира, че често му задават въпроса "кога ще приключи пандемията. Всъщност Covid и пандемията ни поставиха много въпроси ... Пандемията е изпитание и светът не успява да се справи с него. По време на моята реч сто души ще умрат от COVID-19 и докато олимпийският огън изгасне на 8 август, повече от 100 хиляди души ще умрат от коронавируса по целия свят".

Гебрейсус изрази увереност, че причината светът да не може да сложи край на пандемията, въпреки факта, че "разполага с всички инструменти, необходими за това е липсата на реална политическа ангажираност. Правителствата на страните, особено на Г-20, трябва да покажат колективна воля и да използват средствата за спасяване на човешки животи. Ако водещите световни икономики искат, те могат да поставят пандемията под контрол в рамките на месеци, ако споделят ваксината и създадат стимули за увеличаване производство", добави той.

СЗО притеснена от разхлабването на COVID мерките "твърде рано"

СЗО притеснена от разхлабването на COVID мерките "твърде рано"

Остава в сила извънредното положение в световен мащаб

Според него ваксинацията на 70% от населението на всяка страна до средата на следващата година не само ще спре пандемията на коронавируса, но и ще позволи рестартиране на световната икономика.

"Заедно с Международния валутен фонд, Световната банка и Световната търговска организация призовах за ваксиниране на поне 10% от населението на всяка държава до септември тази година, най-малко 40% от населението до края на тази година и 70% до средата на следващата година. Ако можем да постигнем тези показатели, не само ще можем да спрем пандемията, но и ще можем да рестартираме световната икономика". Ръководителят на СЗО заяви, че светът ще се нуждае от 11 милиарда дози коронавирус ваксина, за да изпълни задачите.

Гебрейсус отправя призив към компании и предприятия. "Те носят социална отговорност. Повечето ваксини са разработени с публични средства. Много компании са поели ангажимент да споделят, но много от тези ангажименти остават неизпълнени. Печалбите и патентите трябва да бъдат премахнати", защото "на карта е заложен човешкият живот."

"Ако страните могат да мобилизират индустрията си за войни, тогава защо да не могат да направят същото, за да се борят с общия враг? Всички знаят, че инвестицията срещу Covid е малка част от това, което се инвестира в убийството на хора", коментира със съжаление ръководителят на СЗО.

Централна Европа предупреди за ограничения на граници заради коронавируса

Централна Европа предупреди за ограничения на граници заради коронавируса

Единственото и най-ефективно оръжие срещу Covid е ваксинaцията, обявиха Чехия, Словакия, Словения, Унгария и Австрия