Световната здравна организация (СЗО) призна, че са се "появили доказателства", че новият коронавирус се разпространява по въздуха, информира "Ройтерс".

САЩ започват изтегляне от СЗО

САЩ започват изтегляне от СЗО

По-рано Тръмп го оповести

По-рано тази седмица учени призоваха СЗО да актуализира препоръките си по отношение как респиратирното заболяване се предава между хората.

"Ние говорим за вероятността от предаване по въздуха и разпространение по аерозолен път като един от начините на разпространение на Covid-19", обяви водещият технически експерт на СЗО за коронавируса Мария ван Керкхов.

Преди здравната организация твърдеше, че вирусът предимно се разпространява от човек на човек чрез малки капчици от носа или устата, когато човек с коронавирус кашля, киха или говори.

Но тази седмица в отворено писмо до базираната в Женева организация, публикувано в журнала Clinical Infectious Diseases, 239 учени от 32 държави разкриха доказателства, че летящи вирусни частици могат да инфектират хората след вдишването им. Тъй като тези по-малки издишани частици могат да вият из въздуха, учените призовават СЗО да актуализира препоръките си. Те искат да признаят доказателствата и уверяват, че това не е атака по организацията, а научен дебат.

СЗО предупреди: Коронавирусът не е достигнал пика си

СЗО предупреди: Коронавирусът не е достигнал пика си

Вече има 11,4 милиона случая на COVID-19 и са загубени повече от 535 000 живота

На брифинг в Женева Бенедета Алегранци, технически ръководител по профилактика и контрол на инфекциозните заболявания към СЗО съобщи, че има доказателства за въздушно разпространение на коронавируса, но те не са окончателни.

Всяка промяна в оценката СЗО може да засегне настоящия съвет да се поддържа физическа дистанция от 1 метър. Правителствата, които разчитат на насоките на агенцията, също вероятно ще трябва да променят мерките за контрол на разпространението на коронавируса.

Мария ван Керкхов каза, че през следващите дни СЗО ще публикува обобщение на известното до момента как се разпространява коронавирусът.