Държавите, които разхлабват наложените ограничения за борба с коронавируса, трябва да изчакат най-малко две седмици, за да оценят въздействието на такива промени преди да пристъпят към отмяна на други ограничения. Това призова Световната здравна организация (СЗО), цитирана от "Гардиън".

Обвиниха Тръмп в престъпление срещу човечеството за решението да замрази парите за СЗО

Обвиниха Тръмп в престъпление срещу човечеството за решението да замрази парите за СЗО

Вчера вечерта американският лидер обяви, че САЩ спират финансирането за СЗО за период от 60-90 дни

В актуализираната си стратегия агенцията на ООН отбелязва, че светът е изправен пред критичен момент в пандемията и че "скоростта, мащабът и безпристрастието трябва да бъдат наши ръководни принципи", когато решаваме какви мерки са необходими.

Всяка страна трябва да прилага мерки в общественото здравеопазване за поддържане на устойчиво ниско ниво на разпространение на вируса или спирането му, а също така да увеличи възможностите за бързо реагиране, ако е необходимо да се наложи контрол над всяко разпространение на вируса, поясняват от СЗО.

Русия скастри "егоистичния" ход на Тръмп да спре финансирането на СЗО

Русия скастри "егоистичния" ход на Тръмп да спре финансирането на СЗО

"Проявление на много егоистичния подход на правителството на САЩ към пандемията"

Някои държави обмислят да отменят някои ограничителни мерки и да поставят начало на преход към възобновяване на нормалния ритъм на живот.

За да се намали рискът от нова поява на огнища, мерките трябва да бъдат отменяни поетапно, на базата на оценка на епидемиологичните рискове и социално-икономическите ползи от отмяната на рестрикциите на различните работни места, образователните институции и социалните активности, подчерта още организацията.

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията

Според СЗО идеално би било да има минимум две седмици (отговаря на инкубационния период на Covid-19) между всяка фаза на прехода, за да се осигури достатъчно време за разбиране на риска от нови огнища и да се отговори съответно.

Организацията предупреждава, че ще продължи да има риск от повторно връщане на вируса.