Световната здравна организация (СЗО) се обяви срещу въвеждането на така наречените "имунизационни паспорти" за хора, които са придобили имунитет срещу Covid-19, информират медии.

Някои правителства предлагат да се въведат такива сертификати, които ще бъдат предоставени на хора, придобили антитела срещу SARS-CoV-2. Ограничителните мерки няма да се прилагат за хора с такива паспорти.

Световните лидери стартират СЗО план срещу COVID-19, без САЩ

Световните лидери стартират СЗО план срещу COVID-19, без САЩ

САЩ: Очакваме с нетърпение да научим повече... за разработване на ваксина

Но на брифинг от СЗО подчертаха, че към момента няма доказателства възстановили се от коронавирус да са имунизирани срещу втора инфекция, дори и ако имат антитела.

От организацията поясняват, че подобни сертификати могат да увеличат риска от допълнително разпространение на вируса.

Световната здравна организация съобщи, че в момена "няма доказателства", че хора, които са се възстановили от коронавируса, са защитени от втора инфекция, дори и ако имат антитела.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 184 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,8 млн. случая и над 197 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 793 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".