Световните лидери се присъединиха към Световната здравна организация (СЗО) в петък, за да стартират инициатива за ускоряване на работата върху лекарства, тестове и ваксини срещу COVID-19 и да ги споделят по целия свят, съобщава "Ройтерс".

Френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бяха сред лидерите, участващи във видеоконференция за обявяване на плана, но САЩ останаха встрани.

"Светът се нуждае от тези инструменти и се нуждае от тях бързо", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус, когато виртуалната среща започна. "Изправени сме пред обща заплаха, която можем да победим само с общ подход."

СЗО коментира вчера, че ще обяви "забележително сътрудничество" в петък, за да ускори разработването на безопасни, ефективни лекарства, тестове и ваксини за предотвратяване, диагностициране и лечение на COVID-19, белодробната болест, причинена от новия коронавирус.

Говорител на мисията ма САЩ в Женева заяви пред "Ройтерс" преди срещата, че САЩ няма да участват. "Няма да има официално участие на САЩ", каза той в имейл отговор на запитване. "Очакваме с нетърпение да научим повече за тази инициатива в подкрепа на международното сътрудничество за разработване на ваксина за COVID-19 възможно най-скоро."

ООН призова света да се забърза с лекарства, оборудване и ваксини

ООН призова света да се забърза с лекарства, оборудване и ваксини

В Африка се падат по 5 легла на 1 млн. души

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че СЗО бавно реагира на епидемията и е "ориентиран към Китай", и обяви спиране на финансирането. Повече от 2,7 милиона души по света са заразени с COVID-19, а близо 190 000 са загинали, откакто вирусът се появи в централния китайски град Ухан в края на миналата година.

Разработват се над 100 потенциални ваксини срещу COVID-19, включително 6, които вече са в клинични проучвания, заяви д-р Сет Баркли, изпълнителен директор на алианс за ваксини GAVI, публично-частно партньорство, което води имунизационни кампании в бедни страни.

"Трябва да гарантираме, че има достатъчно ваксини за всички. Ще ни трябва глобално ръководство за идентифициране и определяне на приоритетите на кандидатите за ваксина", каза той на отделен брифинг в Женева, преди да участва в официалното съобщение на СЗО.

Глобалният производствен капацитет трябва да бъде увеличен преди избора на ваксина "победител", каза Баркли, като отбеляза, че GAVI и Световната банка разглеждат проблема.

"Не можем да повторим случилото се през 2009 г. - ваксината срещу H1N1, когато нямаше достатъчно доставки за развиващите се страни или когато доставките дойдоха, дойдоха много по-късно."

Друг важен въпрос е колко добре ще действа ваксината при хора, които са най-застрашени от COVID-19. "Колко добре работят върху хора в напреднала възраст, еднократна или многократна доза и т.н.", коментира той, отбелязвайки, че по-възрастните хора имат по-слаба имунна система.

Кризата с коронавируса е в началото, предупреди Меркел и подкрепи СЗО

Кризата с коронавируса е в началото, предупреди Меркел и подкрепи СЗО

СЗО е необходим партньор и ние подкрепяме мандата й