Общото събрание на ООН иска глобални действия за бърз разработване и достъпа до лекарства, ваксини и оборудване за борба с пандемията, докато Световната здравна организация предупреди, че бързането в облекчаване на мерките може да доведе до възобновяване на заразата, съобщава АП. 

Резолюцията на ООН изисква генералният секретар Антонио Гутериш да работи със СЗО и да направи препоръки, за да се гарантира, че всички хора имат справедлив и навременен достъп до тестове, медицински консумативи, лекарства и бъдещи ваксини, особено в развиващите се страни.

Африканските представители се изказаха за необходимостта от медицински доставки на континента, където здравните системи и в миналото са недостатъчно финансирани и ще бъдат претрупани от вируса. Дори при най-добър сценарий Африка ще се нуждае от 44 милиарда долара за тестване, лични предпазни средства и лечение на коронавирус, според доклад от миналата седмица от икономическата комисия на ООН за Африка. Според най-лошия сценарий ще са необходими 446 милиарда долара.

СЗО твърди, че броят на леглата в отделенията за интензивно лечение, които се предлагат за лечение на пациенти с COVID-19 в 43 африкански страни, е по-малко от 5000. Това е около пет легла на 1 милион души в сравнение с 4000 легла на 1 милион в Европа.

Африка има повече от 23 000 заразени на целия континент, включително повече от 1100 смъртни случая. Властите тази седмица започват драстично увеличение на тестовете, като целта е да се тестват 1 милион души през следващите четири седмици.

Д-р Такеши Касаи, регионален директор на СЗО за Западния Тихи океан, отбеляза, че всяко облекчаване на ограниченията трябва да бъде постепенно. "Това не е моментът да бъдем разпуснати. Вместо това трябва да се подготвим за нов начин на живот в обозримо бъдеще".

Касаи заяви, че правителствата трябва да бъдат бдителни и да спрат разпространението на вируса, а премахването на блокирането и други мерки за социално дистанциране трябва да стигнат правилния баланс между поддържане на хората здрави и позволяване на икономиките да функционират.

СЗО за коронавируса: Най-лошото предстои

СЗО за коронавируса: Най-лошото предстои

Призова за солидарност на фона на критики в укриване на истината

Няколко европейски държави, включително Дания, Австрия, Испания и Германия, започнаха постепенно облекчаване на ограниченията, което позволява на някои хора да се върнат на работа, включително фризьори, зъболекари и строителни работници.

Разпръснатите протести избухнаха в САЩ, най-силно засегнатата от пандемията страна, като хората искат връщане на работа в страната, в която вече 22 милиона души изгубиха работата си.

Но в знак на това, че ще измине доста време, преди животът да се върне към нормалното си състояние, германските власти обявиха във вторник, че отменят световноизвестния бирен фестивал Октоберфест в Мюнхен, който обикновено привлича около 6 милиона посетители всяка година.

"Съгласихме се, че рискът е просто твърде висок", заяви губернаторът на Бавария след среща с кмета на Мюнхен. "Не можете нито да поддържате дистанция, нито да работите със защита на лицето" на Октоберфест.

Десетки летни концерти и фестивали са отменени поради блокиране на вируси, но Октоберфест трябваше да продължи от 19 септември до 4 октомври.

Германия предприе първите стъпки за разхлабване на ограниченият, като позволи на малките магазини да започнат да отварят тази седмица, но остава неясно кога баровете и ресторантите ще се отворят отново.

В една от най-тежко засегнатите страни, италианският премиер Джузепе Конте във вторник потвърди, че предприятията могат да започнат да се отварят на 4 май, но отхвърли всякакви надежди за тотално разхлабване на стриктното блокиране на страната. "Много граждани са уморени от положените досега усилия и биха искали значително разхлабване на тези мерки или дори пълното им премахване... подобно решение би било безотговорно."

За месец коронавирусът остави рекордни 22 млн. американци без работа
Обновена

За месец коронавирусът остави рекордни 22 млн. американци без работа

Още около 5 милиона американци са подали документи за безработица през миналата седмица

В САЩ някои щати обявиха агресивни планове за възобновяване в понеделник, въпреки дълбоките опасения на здравните служители. Boeing и поне още един американски производител на тежко оборудване възобновиха производството си, докато Австралия заяви във вторник, че лекарите могат да възобновят неотложните операции през следващата седмица.

Този ход идва на фона на нарастващата безработица, която според Международния валутен фонд може да доведе до най-тежката икономическа депресия на развития свят от 30-те години на миналия век.

Азиатските акции последваха Уолстрийт до по-ниски нива във вторник, след като фючърсите на петрола в САЩ паднаха под нулата. Цената за доставка на барел от суров нефт през май падна до отрицателни $37,63 - цената бе около 60 долара в началото на годината.

В Германия доказаха, че Covid-19 може да увреди сърцето и бъбреците

В Германия доказаха, че Covid-19 може да увреди сърцето и бъбреците

Заместник-председателят на института професор Ларс Шаде заяви, че трябва методично да проверят всички налични доказателства, включително и чрез аутопсии