Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепи Световната здравна организация (СЗО) и дистанцира правителството си от решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да замрази парите за здравната организация, пише "Гардиън".

"СЗО е необходим партньор и ние подкрепяме мандата й", обяви Меркел пред Бундестага преди планираната за днес видеоконференция на евролидерите.

Меркел подкрепя клауза на ЕС за обща солидарност

Меркел подкрепя клауза на ЕС за обща солидарност

Облигации да бъдат използвани за последиците от пандемията

Меркел, която често беше аплодирана по време на изказването й, призова за "умен и предпазлив" подход по време на следващата фаза от епидемията.

"Не е крайната фаза, а все още началото. Ще остане за дълго време. Знам колко тежки са ограниченията, предизвикателство за демокрацията, ограничава нашите демократични права", подчерта канцлерът.

Но тя призова за "максимална дисциплина", тъй като това е единственият път за "по-бързо връщане към безопасно живеене". Ангела Меркел добави, че без дисциплина има по-голяма вероятност ограничителните мерки да бъдат върнати отново.

"Не трябва да прахосваме това, което вече сме постигнали", призова Меркел.

"Това е най-голямото предизвикателство от Втората световна война за живота и здравето на нашия народ", продължи канцлерът на Германия.

Меркел обяви пред Г-7, че напълно подкрепя СЗО и други организации

Меркел обяви пред Г-7, че напълно подкрепя СЗО и други организации

"Пандемията може да бъде победена само чрез силен, координиран международен отговор"

Решенията на правителството в тази криза, по думите й, "нямат исторически модел".

Според нея основният въпрос в политическия живот на Германия и Европа е как можем да предотвратим блокиране на здравната система и загубата на човешки живот вследствие разпространението на коронавируса.

Тя смята, че Европа трябва да увеличи капацитета си за производство на специализирано медицинско оборудване вместо да разчита на внос от други държави.

Меркел също обяви, цитирана от АФП, че Германия е готова значително да увеличи парите за бюджета на ЕС, за да помогне на Общността да се справи с кризата.

Починалите от коронавирус в Германия са над 5000, показват последните данни на Институт "Роберт Кох".

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 169 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 183 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 713 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".