Стотици болници в Афганистан са изложени на риск от скорошно закриване. Това е възможно да се случи, тъй като на западните донори, които ги финансират, е забранено да сключват договори с новото талибанско правителство. За това предупреди в понеделник служител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от "Ройтерс".

Около 90% от 2300 здравни заведения в цялата страна може да затворят още тази седмица, заяви в интервю регионалният директор на Агенцията по здравеопазването на ООН Рик Бренан.

"Ще има пауза в операциите в голяма част от тези здравни заведения. Според някои оценки до 90% ще спрат да функционират по-късно през седмицата и това ще бъде свързано с увеличаване на заболяванията и смъртните случаи, каза Бренан. СЗО се опитва да осигури оборудване и финансиране на 500 от здравните центрове, каза той. Агенцията също така поддържа връзка с Катар за медицински доставки, които да пристигат със самолет, добави той.

ООН предупреди за хуманитарна катастрофа в Афганистан

ООН предупреди за хуманитарна катастрофа в Афганистан

Половината от всички афганистанци, или около 18 милиона души, се нуждаят от хуманитарна помощ

Следващите доставки ще включват тестове за COVID и консумативи за лечение на хронични заболявания.

Афганистан е изправен пред хуманитарна катастрофа, когато талибаните поемат контрола над разкъсаната от войната нация. За това предупреди в началото на месеца генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Половината от всички афганистанци, или около 18 милиона души, се нуждаят от хуманитарна помощ, за да оцелеят, заяви той.

Припомняме, че талибаните напълно поеха контрола над афганистанската провинция Панджшир - последният регион на страната, който не се контролираше от радикалното движение. Това съобщи говорителят им Забихула Муджахид.

Николай Младенов не очаква бежанска вълна от Афганистан като през 2015г.

Николай Младенов не очаква бежанска вълна от Афганистан като през 2015г.

Сигурността на границата ни трябва да е приоритет