Бившият външен министър Николай Младенов не очаква толкова голяма бежанска вълна от Афганистан както през 2015 г. Настоящата ситуация не може да се сравнява с тази през 2015 г. автоматично, смята Младенов и посочи разлики. Според Младенов, за да ограничи нелегалният мигрантски поток е нужен един много добър диалог с Турция.

Турция вече заяви, че няма капацитет да поеме мигранти, колкото предния път. Самата Турция изгражда стена на своята граница с Иран. Същото правят и Гърция, а и България.

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Лъжи са твърденията, че в Турция имало 1.5 милиона афганистанци

"Страни като България трябва да си дадат сметка за уроците от 2015 г. Сигурността на границата ни трябва да е приоритет, а хората, които я минават трябва да бъдат щателно проверявани", допълни Младенов. Въпреки това си мнение, той защити решението на правителството да приеме до 70 бежанци от Афганистан, сред които и хора, които са помагали на българската мисия там.

"Трябва да се помогне на хората, които наистина имат легитимни причини да търсят политическо убежище и биват преследвани. Идеалният вариант би бил в ЕС да има споделена отговорност. Но споделената отговорност не е тези хора да стоят в първата държава. Диалозите и разговорите в Европа са много важни и няма нужда да се случват истерично", каза още Младенов.

Стената на границата с Турция е в лошо състояние, декларираха Янев и Рашков

Стената на границата с Турция е в лошо състояние, декларираха Янев и Рашков

Увеличението на мигрантския натиск било отпреди кризата в Афганистан

Според Николай Младенов все пак е възможно с времето ситуацията да се промени.

"Има възможност в Афганистан да се възродят стари или да се създадат нови терористични организации. Историята показва, че когато подобни ситуации се случат, много екстремистки организации намират почва на тези места", каза още бившият външен министър.

Словения: В ЕС няма консенсус за приемането на бежанци от Афганистан

Словения: В ЕС няма консенсус за приемането на бежанци от Афганистан

Страните членки на ЕС трябва да излязат с позиция дали искат да приемат вълна от мигранти

Николай Младенов отново отрече да има намерение да се завръща в българската политика.