Шестима души, считани за пряка заплаха за Обединеното кралство, са засечени в проверките за сигурност на евакуираните от Кабул, на фона на по-широки предупреждения, че терористите от "Ислямска държава" може да извършат атентат срещу британски войници и служители на летището, съобщава "Гардиън". 

Лицата са в списъка на Великобритания за "забранени за полети" - въпреки че на брифинг в понеделник на депутатите е казано, че един е стигнал до летището в Бирмингам, където кацат много евакуирани. Не е ясно какво се е случило с човека след това.

В понеделник вечерта обаче Министерството на вътрешните работи заяви, че човекът, който е стигнал до Обединеното кралство, "не е човек представляващ интерес" за службите за сигурност или полицията при "по-нататъшно разследване". Лицето, което не беше идентифицирано, беше допуснато да влезе във Великобритания.

Словения: В ЕС няма консенсус за приемането на бежанци от Афганистан

Словения: В ЕС няма консенсус за приемането на бежанци от Афганистан

Страните членки на ЕС трябва да излязат с позиция дали искат да приемат вълна от мигранти

Кевин Фостър, младши имиграционен министър, каза: "Имаме повече попадения в нашия списък, тоест хора, които са пряка заплаха за тази страна, ако успеят да дойдат тук, през последната седмица през контекста на Афганистан ... отколкото обикновено очакваме за една година нормални полети и пътувания от страната".

Служители на граничните сили казаха, че още четирима души са идентифицирани като част от процеса на проверка на летището в Кабул, ръководен от смесица от служители на Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи, докато пети е стигнал до Франкфурт.

Събраните данни обаче представляват малка част от 4226 афганистанци, които са превозени със самолет от Кабул по време на спасителната мисия, която започна на 12 август, докато източниците на Министерството на вътрешните работи искат да подчертаят, че провежданите проверки за сигурност са ефективни.

Хората също могат да бъдат включени в списъка на Обединеното кралство поради широк кръг причини и това не означава непременно, че представляват активна терористична заплаха, както е демонстрирано по случая в Бирмингам - но има нарастващо безпокойство относно ситуацията със сигурността около летище Кабул, повече от седмица след началото на въздушния транспорт.

Джеймс Хийпи, министърът на въоръжените сили, каза на депутатите по същия призив, че "заплахата в Кабул е тежка" и идва от местния филиал на терористичната групировка "Ислямска държава". 

Афганистански войник бе убит по-рано при стрелба на летището в понеделник сутринта, а други трима бяха ранени от "неизвестни нападатели". В инцидента не участва британски персонал.

Талибаните предупредиха за последствия след 31 август, ако има още чужди войски в Кабул

Талибаните предупредиха за последствия след 31 август, ако има още чужди войски в Кабул

Шахин за бягащите афганистанци: Това е икономическа миграция, правата са като в Британия, но жените са с хиджаб

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че "терористите могат да се опитат да експлоатират ситуацията и да се насочат към невинни афганистанци или американски войски", тъй като евакуацията се доближава до официалната си крайна дата 31 август.

Сър Лори Бристоу, посланикът на Великобритания в Кабул, каза на депутатите, че "Ислямска държава" е подсилена в Афганистан в резултат на "превземането на затворите през последната седмица от военната кампания".

"Много други радикали бяха освободени, тези, които особено проследяваме и следим са от ДАЕШ". 

Съществуват и спорове между САЩ и техните коалиционни съюзници, които контролират различни входове на летището в Кабул. Европейските страни се оплакаха, че САЩ вземат едностранни решения, които имат ударно въздействие върху ситуацията пред техните входове.

"Други държави могат по същество да направят това, което ние трябва да направим, но САЩ понякога вземат решения, които затрудняват или оказват по-голям натиск върху други точки за достъп до летището", каза източник от НАТО.

Говорител на правителството добави, че се извършват "щателни проверки". "Ако някой бъде оценен като представляващ риск за страната ни, ще предприемем действия."

Русия не иска бойци от Афганистан, представящи се за бежанци

Русия не иска бойци от Афганистан, представящи се за бежанци

Путин не желае престъпни елементи