Световната здравна организация упрекна производителите на ваксини срещу COVID-19 в преследване на печалби, докато по-бедните страни се мъчат да наваксат с ваксинацията, съобщава ДПА.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че приоритет за производителите трябва да е програмата COVAX, а не "печалбата на акционерите".

Той посочи, че е чувал различни оправдания защо това е така, включително, че някои държави не са били готови с ваксинационните си програми. Това обаче било вярно само за някои страни.

СЗО настоява за още десетки милиарди долари за ваксини и лекарства срещу COVID-19

СЗО настоява за още десетки милиарди долари за ваксини и лекарства срещу COVID-19

Нужни били 23,4 млрд. долара

До момента по-бедните страни са получили едва 0,4% от произведените ваксини в света, при положение че населението им възлиза на около 9%.

Обяснението на производителите е, че тези страни не са поръчвали никакви ваксини. Шефът на СЗО обаче възрази, че те разчитат на схемата COVAX за целта. По тази причина той призова компаниите да спрат продажбите за държавите, които вече са ваксинирали 40% от населението си, и да ги възобновят, когато в страните, разчитащи на COVAX, също достигнат 40% имунизирани срещу коронавируса.

ЕС е изнесъл над 1 млрд. ваксини срещу COVID-19

ЕС е изнесъл над 1 млрд. ваксини срещу COVID-19

Те са изнесени в повече от 150 страни