Необходими са още милиарди, за да се снабди световното население с ваксини и лекарства срещу COVID-19 до септември 2022 г., информира ДПА. 

Световната здравна организация (СЗО) определи нуждата от 23,4 млрд. долара в Женева.

Това ще предотврати най-малко 5 млн. потенциални смъртни случаи и ще спести на световната икономика повече от 5,3 млрд. долара.

Специалният пратеник на СЗО Набаро: COVID е абсолютно неудържим

Специалният пратеник на СЗО Набаро: COVID е абсолютно неудържим

Един от най-добрите начини да се предпазите от вирус е да носите добре прилепнала маска

Неравномерното разпределение на ваксините и лекарствата досега предотвратява скорошното преодоляване на пандемията от коронавирус, изтъкнаха от СЗО. Това увеличава риска от развитие на нови и по-опасни варианти на коронавируса, срещу които предишните ваксини и лекарства не са достатъчно ефективни.

Досега само 0,5% от наличните ваксини са били използвани в най-бедните страни, въпреки че те съставляват 9% от населението.

"Ако досега приложените 6,8 млрд. дози ваксини в световен мащаб бяха разпределени справедливо, досега щяхме да постигнем целта си от 40 процента във всяка страна", изтъкна генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

СЗО призова към по-справедливо разпределение на ваксините

СЗО призова към по-справедливо разпределение на ваксините

Пандемията още не е приключила, предупреди Гебрейесус

Според африканския офис на СЗО само 10% от 54-те страни в африканския регион ще достигнат целта от 40% до края на годината, освен ако не се направи значително повече.

Парите трябва да влязат в ACT Accelerator. Това е програмата, стартирана преди 18 месеца от ООН за глобални решения около коронавируса. ACT е абревиатура от "Access to Covid Tools" ("Достъп до Covid инструменти").

Това включва програмата за ваксинация COVAX, както и програми за Covid тестове и лекарства.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

Програма Covax продължава да изостава

COVAX достави повече от 425 млн. дози ваксини в 144 страни. Програмата инвестира в изследвания на ваксини с депозити от богати страни, а в замяна всички страни имаха възможност да поръчват поръчки чрез COVAX.

Повечето богати страни задоволяват по-голямата част от нуждите си от ваксини чрез отделни договори с производители. Следователно няма достатъчно налични ваксини за COVAX, критикува СЗО.