Талибаните предупредиха, че са готови да отвърнат, след като беше наредено на афганистанските сили да възобновят ударите в отговор на поредица от смъртоносни атаки, които още повече поставиха под въпрос мирния процес, информира АФП.

Вчера беше извършена атака в родилен дом в Кабул, при която загинаха 14 души, включително новородени и медицински сестри. Също така беше извършено нападение на погребение в източната част на страната, при което пък загинаха 24 души.

Десетки загинали при атентати на погребение и болница в Афганистан
Обновена

Десетки загинали при атентати на погребение и болница в Афганистан

13 души, включително две бебета, са убити при атаката в болницата

Президентът Ашраф Гани обвини за двете нападения талибаните и ДАЕШ ("Ислямска държава"). Той нареди афганистанските войници да възобновят операциите си срещу врага.

Но талибаните, които отричат да са отговорни за нападенията вчера, предупредиха, че са "напълно подготвени" да отвърнат на всеки удар на афганистанските сили. Те подчертаха, че от този момент отговорността за допълнително ескалиране на насилието и последиците изцяло ще лежат на раменете на администрацията в Кабул.

Афганистан задържа регионален лидер на ДАЕШ

Афганистан задържа регионален лидер на ДАЕШ

Зия ул-Хак, известен още като шейх Омар Хорасани

По-рано Гани обеща да реагира на нападения на талибаните дефанзивно, за да покаже добра воля преди евентуални мирни преговори.

През февруари САЩ и талибаните сключиха важно споразумение. Оттогава талибаните като цяло се въздържат от големи нападения в Кабул и други градове. Но редовно провеждат атаки срещу афганистанските сили в няколко провинции. Те обаче обвиняват ДАЕШ и разузнавателни звена към правителството за последните атаки.

ДАЕШ пое отговорност за самоубийствената атака на погребението, но не и за атаката в болницата.

Топ представители на САЩ, включително и държавният секретар Майк Помпео, който подчерта, че талибаните отричат да са отговорни за атаките във вторник, призоваха афганистанското правителство и екстремистката група да гарантират успех на мирния процес.

"Талибаните и афганистанското правителство трябва да си сътрудничат за изправяне на извършителите пред правосъдието", се казва в съобщение на Помпео.