Талибаните не са открили тялото на Айман ал Зауахири и продължават разследванията. Това заяви говорителят на групировката Забихула Муджахид, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва, след като миналия месец Съединените щати обявиха, че са ликвидирали лидера на "Ал Кайда" при въздушен удар в афганистанската столица Кабул.

Съединените щати убиха Зауахири с ракета, изстреляна от дрон, докато той е стоял на балкон в убежището си през юли, информираха американски служители.

Това бе най-големият удар срещу "Ал Кайда", откакто американските военноморски сили ликвидираха Осама бин Ладен преди повече от десетилетие.

Байдън потвърди - Айман ал Зауахири е убит в Афганистан

Байдън потвърди - Айман ал Зауахири е убит в Афганистан

Айман ал Зауахири бе дясната ръка на Осама бин Ладен. След смъртта му стана лидер на "Ал Кайда".

Зауахири, египетски лекар, беше тясно замесен в атаките от 11 септември 2001 г. срещу Съединените щати и беше един от най-издирваните хора в света.

Смъртта му в Кабул повдига въпроси дали е получил убежище от талибаните, които увериха Съединените щати като част от споразумението от 2020 г. за изтеглянето на ръководените от САЩ сили, че няма да дават убежище на други въоръжени групировки.

В началото на този месец те увериха, че правителството не e разполагалo с информация, че лидерът на "Ал Кайда" е "влязъл и живее" в столицата Кабул=

Талибаните нямали представа, че лидерът на Ал Кайда се укривал в Кабул

Талибаните нямали представа, че лидерът на Ал Кайда се укривал в Кабул

Те отправиха предупреждение към САЩ никога да не повтарят атака на афганистанска земя