Президентът на Афганистан Ашраф Гани приветства обявеното от талибаните тридневно прекратяване на огъня за отбелязване на мюсюлманския празник Рамазан Байрам, който трябва да започне този уикенд, предаде Анадолската агенция.

В кратко изявление в края на събота заяви, че афганистанските сили за отбрана и сигурност са инструктирани да го спазят, но всяка агресивна акция ще има отговор.

Десетки убити и ранени при атентат в Афганистан

Десетки убити и ранени при атентат в Афганистан

Министерството на вътрешните работи обвини талибаните

Афганистанското правителство отдавна призовава бунтовниците да обявят прекратяване на огъня преди предложените вътрешно-афганистански преговори в съответствие с мирното споразумение между САЩ и талибаните.

В съобщение на уебсайта на талибаните часове по-рано групата направи изненадващото съобщение за примирие на фона на ескалиращ конфликт и разклатен мирен процес.

Лидерът на талибаните заяви по-рано, че са ангажирани да спазват споразумението със САЩ, въпреки че са обвинявани в извършването на хиляди атаки в Афганистан от подписването му.

В послание за Рамазан байрам Хайбатула Ахундзада призова Вашингтон да не "пропилява" възможността за прекратяване на най-продължителната война в историята на САЩ.

НАТО приветства споразумението в Афганистан

НАТО приветства споразумението в Афганистан

Споразумението беше подписано от президента Ашраф Гани и неговия съперник Абдула Абдула

Представители на афганистанското правителство съобщават за повече от 3800 нападения с 420 убити цивилни и 906 ранени от подписването на сделката през февруари.