Талибаните няма да участват на планираните мирни преговори със САЩ в Саудитска Арабия този месец. Те искат да се проведат в Катар, обявиха представители на екстремисткото движение, цитирани от "Ройтерс".

Предстоящите разговори, четвъртите поред, които имат за цел да прекратят 17-годишната война в Афганистан, са планирани между лидерите на талибаните и специалния посланик на САЩ Залмай Халилзад за обсъждане изтеглянето на чуждестранните войски и спиране на огъня през 2019 г.

Тежки боеве между талибаните и правителствените сили в Афганистан

Тежки боеве между талибаните и правителствените сили в Афганистан

Най-малко 7 афганистански граничари са убити

Талибаните отхвърлят предложението на правителството в Кабул за директни преговори, въпреки че международната общност оказва натиск върху екстремистите да преговарят с подкрепяното от Запада афганистанско правителство.

"Ние трябваше да се срещнем с американските представители в Рияд през следващата седмица и да продължим нашия мирен процес, който остана незавършен в Абу Даби през миналия месец. Проблемът е, че лидерите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства искат от нас да се срещнем с делегация на афганистанското правителство, което сега не можем да си позволим да направим, ние отменихме срещата в Саудитска Арабия", каза представител на талибаните.

Талибаните отказват преговори с Кабул

Талибаните отказват преговори с Кабул

Талибаните твърдят, че контролират 70% от страната

Те настояват преговорите да се проведат в Катар, в политическата централа на организацията.

Говорител на талибаните потвърди, че са решили да отменят срещата в Саудитска Арабия, но не предостави информация за ново място.

Посолството на САЩ в Афганистан не е коментирало информацията.

САЩ да напуснат Афганистан или ще ги сполети съдбата на СССР, предупредиха талибаните

САЩ да напуснат Афганистан или ще ги сполети съдбата на СССР, предупредиха талибаните

Вашингтон обмисля да намали американския контингент в Афганистан

Талибаните са обяснили на Саудитска Арабия, че на този етап не е възможна среща с Кабул.

"Всеки е наясно с факта, че афганистанското правителство иска САЩ и съюзниците им да останат в Афганистан, ние платихме голяма цена за изгонването на всички чуждестранни сили от страната ни. Защо трябва да преговаряме с афганистанското правителство", попитаха те.