Властите на Обединеното кралство трябва да регулират търговията с криптовалута като форма на хазарт, а не като финансова услуга, каза комисията по финансите на парламента след ново разследване в индустрията, съобщава "Гардиън".

Правителството трябва да избягва да губи повече средства на данъкоплатците за насърчаване на технологични иновации като цифрови токени, без да демонстрира ясните ползи на обществеността, казаха депутати в доклад, публикуван в сряда.

Подобно на хазарта, търговията с криптовалута и инвестирането могат да бъдат пристрастяващи, заключиха депутатите. И докато лежащата в основата блокчейн технология може да бъде от полза за по-широката индустрия на финансовите услуги, процесът на залагане на нестабилната цена на необезпечени активи като биткойн може да накара потребителите да загубят променящи живота суми в брой.

"Очевидно е необходима ефективна регулация, за да се защитят потребителите от вреди, както и да се подпомогнат продуктивните иновации в индустрията на финансовите услуги на Обединеното кралство", каза Хариет Болдуин, депутат от Консервативната партия и председател на комисията по финансите. "Въпреки това, без присъща стойност, огромна нестабилност на цените и без забележимо социално благо, потребителската търговия с криптовалути като биткойн прилича повече на хазарт, отколкото на финансова услуга и трябва да бъде регулирана като такава."

"Като залагат на тези необезпечени "токени", потребителите трябва да са наясно, че всичките им пари могат да бъдат загубени."

Препоръките могат да повлияят на правителствените планове за регулиране на криптовалутите, които се разглеждат след консултация по-рано тази година.

Широко се очаква, че търговията с криптовалута в крайна сметка ще попадне под контрола на Органа за финансово поведение - който в момента отговаря за гарантирането, че фирмите спазват правилата за пране на пари и скоро ще бъде натоварен със задачата да наблюдава рекламите.

Въпреки това комисията по финансите каза, че третирането на търговията с криптовалута или инвестирането като финансова услуга - и регулирането й чрез FCA - рискува да създаде "ефект на ореола", който може да накара потребителите да вярват, че индустрията е "по-безопасна, отколкото е" или че са защитени от финансови загуби, когато не са.

В доклада се казва, че регулирането на криптовалутите като хазарт би било в съответствие с принципа на правителството за "същия риск, същия регулаторен резултат".

Докладът също така удари неотдавнашния опит на правителството да произведе NFT чрез Кралския монетен двор. NFT са уникални цифрови активи, съхранявани в блокчейн, същата децентрализираност от транзакции, използвана за покупка и продажба на криптовалути като биткойн. Проектът обаче - който лейбъристите критикуваха като "крипто трик" - беше отменен през март, малко по-малко от година след обявяването на проекта.

Комитетът на Министерството на финансите заяви, че призовава правителството да възприеме "балансиран подход" към технологиите и "да избягва изразходването на публични ресурси за подкрепа на дейности с криптоактиви без ясен, полезен случай на употреба", добавяйки, че неуспешният NFT проект е "точен пример ".

В него се казва: "Ролята на правителството не е да насърчава определени технологични иновации заради самите тях."

Говорител на Министерството на финансите каза, че рисковете, породени от криптовалутите, са "типични" за тези, породени от финансовите услуги "и регулацията на финансовите услуги - а не регулацията на хазарта - има опит в тяхното смекчаване".