Търговската марка на фалиралата туристическа компания "Томас Кук" бе продадена за 13 млн. евро. Новият собственик е китайската компания "Фосун" (Fosun).

Компанията "Томас Кук" е със 178-годишна история и е една от най-старите в сектора. Тя е една от най-известните туристически марки в целия свят и новият собственик все още вярва в стойността на марката ѝ.

Самата "Фосун" вече се опита да спаси цялото дружество чрез рефинансиране, но сделката се провали.

С придобиването ѝ, китайската компания разширява империята си, заявиха представителите ѝ в изявлението си.

Шефът на "Томас Кук" съжалява за всичко, но не е готов да си върне бонуса от $632 000

Шефът на "Томас Кук" съжалява за всичко, но не е готов да си върне бонуса от $632 000

Не смята и че носи цялата отговорност, а работи "неуморно" да спаси компанията

Припомняме, че през октомври бившият изпълнителен директор заяви пред британска парламентарна комисия, че не е решил дали да върне значителния си паричен бонус.

Питър Фанкхаузер заяви пред Комитета за бизнес, енергетика и индустриална стратегия, че "дълбоко съжалява" за срива на фирмата миналия месец, но не смята, че носи цялата отговорност.

Попитан дали съжалява достатъчно, за да върне бонуса си от над 500 000 паунда (632 000 долара), за да може да се използва за други цели като обезщетения, Франкахузер отговори, че не е готов да реши веднага.

Той допълва, че работи "неуморно", за да се опита да спаси 178-годишната туристическа компания.

Фирмата има приблизително 21 000 служители, включително 9 000 във Великобритания.

Българският представител на "Томас Кук" фалира

Българският представител на "Томас Кук" фалира

През 2018 г. регистрират спад с около 5 млн. лв. в сравнение с 2017 г.

Припомняме, че и българският туризъм бе сериозно засегнат от фалита. Eднa oт нaй-гoлeмитe и cтapи ĸoмпaнии в тypoпepaтopcĸия бpaнш в Бългapия - Аѕtrаl Ноlіdауѕ, обяви през октомври, че cпиpa cвoятa paбoтa.

Първоначално бе съобщено, че около 2500 души се намират у нас по линия на "Томас Кук", в последствие броят им нарасна до 6000. Министър Николина Ангелкова свика спешна среща на бранша във връзка с фалита на компанията, а след нея стана ясно, че загубите за родния туризъм се изчисляват в милиони.