Тайфун, връхлетял Северна Корея, е съборил близо 60 моста и е унищожил или наводнил повече от 2000 къщи, съобщи държавната медия KCNA, цитирана от АФП. Лидерът на КНДР Ким Чен-ун заяви, че щетите са прекъснали централното планиране до края на годината.

Ким настоя Пхенян да поеме щетите от тайфуна в Северна Корея

Ким настоя Пхенян да поеме щетите от тайфуна в Северна Корея

Ким лично е посетил засегнатите от тайфуна райони в събота с делегация

Тайфунът Maysak донесе проливни дъждове в продължение на дни на източното крайбрежие на страната миналата седмица. КНДР все още се опитва да се възстанови от наводнения и тайфуни от по-рано тази година. Тази седмица нов тайфун засегна страната - Haishen.

Maysak "унищожи или наводни" повече от 2000 къщи и десетки обществени сгради в засегнатите региони, докато 60 километра пътища и 59 моста са разбити, както и над 3500 метра железопътни линии.

Държавата е заплашена от наводнения, тъй като много планини и върхове са обезлесени.

Северна Корея с тежки щети от тайфуна

Северна Корея с тежки щети от тайфуна

Въпреки по-ранните хвалби на Ким

Щетите принудиха властите да "променят посоката на нашата борба след изчерпателен преглед на предприетите задачи до края на годината", каза Ким Чен-ун пред Централния комитет на управляващата Корейска работническа партия.

Лидерът на КНДР не конкретизира.

Ким Чен-ун нареди на 12 000 партийни членове в Пхенян да помогнат в усилията за възстановяване на засегнатите селски райони. Те участваха на митинг преди да бъдат разпратени.

Вождът на тоталитарната държава подчерта важността да се приключи с възстановителните дейности преди 75-ата годишнина от основаването на Корейската работническа партия на 10 октомври.