Тайландският премиер Прают Чан-оча заплаши в четвъртък да използва всички възможни законни средства срещу протестиращите, докато демонстрациите ескалират, предаде "Ройтерс".

Протестиращите искат отстраняването му и реформи за ограничаване на правомощията на краля.

"Ситуацията не се подобрява", каза Прают в изявление. "Има риск от ескалация на насилието. Ако не бъде спряно, това може да навреди на страната и на любимата монархия.

Той не уточни дали това включва член 112 от наказателния кодекс, който забранява обидата на монархията. Прают каза по-рано през годината, че мярката не се използва за момента по молба на краля.

Припомняме, че най-малко 55 души пострадаха, като някои са с огнестрелни рани, по време на сблъсъци между демонстранти, контрадемонстранти и полицията пред парламента на Тайланд.

Най-малко 55 пострадали при протести в Тайланд с искане за конституционни промени

Най-малко 55 пострадали при протести в Тайланд с искане за конституционни промени

Полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ

От началото на юли е организирано младежко протестно движение с искане за реформи.

Полицията използва водно оръдие и сълзотворен газ срещу протестиращи, които преминаха през бодлива тел и бетонни ограждения около парламента.

Полицията отрече, че е открила стрелба с бойни патрони или гумени патрони. Разследва се кой е използвал огнестрелни оръжия.

Протестното движение, което призовава за дълбоки конституционни реформи на система, в която властта е под контрола на военните, изникна като най-голямото предизвикателство за тайванската власт от години.

Премиерът на Тайланд отмени извънредния указ въпреки протестите

Премиерът на Тайланд отмени извънредния указ въпреки протестите

Продемократичното протестно движение е водено от студенти от средата на юли

Правителството обяви, че е готово да промени конституцията, но няма да бута монархията.