Сенатът на Тайланд прие във вторник на окончателно четене закон за равенство на браковете, проправяйки пътя страната да стане третата територия в Азия, която признава еднополовите двойки след Непал и Тайван, предава "Ройтерс".

Законът получи подкрепата на почти всички депутати от горната камара и ще бъде изпратен в двореца за кралско одобрение. Законът ще влезе в сила 120 дни след публикуването му в кралския вестник.

Защитниците на ЛГБТ обществото нарекоха този ход "монументална стъпка напред", тъй като това ще направи Тайланд първата страна в Югоизточна Азия, която ще приеме законодателство за равенство в брака.

Тайланд вече е известен със своята жизнена ЛГБТ култура и толерантност, което го прави популярна дестинация за туристите.

"Това би подчертало лидерството на Тайланд в региона в насърчаването на правата на човека и равенството между половете", казаха от Комисията на гражданското общество за равенство в брака, активисти и ЛГБТИ+ двойки.

Законопроектът е кулминацията на повече от десетилетие усилия на активисти и политици, след като предишни проекти не стигнаха до парламента.

В началото на юни хиляди ЛГБТ активисти проведоха парад по улиците на Банкок и към тях се присъедини министър-председателят Срета Тависин, който носеше тениска с цвят на дъгата, за да отпразнува Месеца на гордостта.

Папа Франциск не иска "педали" в Църквата

Папа Франциск не иска "педали" в Църквата

Той използва унизителния израз спрямо ЛГБТ общността на среща при закрити врата