Китай се опитва да превърне Тайван в "следващия Хонконг". Това предупреди тавайнският външен министър след среща със здравния министър на САЩ Алекс Азар в Тайпе, който е на историческа визита, информира АФП.

Пекин предприе агресивни действия срещу дисидентите в Хонконг с приемането на спорен закон за националната сигурност. Това причини тревога в Тайван.

Китайски изтребители тормозят Тайван по време на визитата на US министър

Китайски изтребители тормозят Тайван по време на визитата на US министър

Изтребителите са проследени от тайванско ПВО и са "изтласкани" от патрулиращи тавайнски самолети

Министърът на външните работи Джоузеф Ву заяви, че тайванците живеят под постоянна заплаха Китай да отнеме свободите им.

"Животът ни става все по-труден, след като Китай продължава да притиска Тайван да приеме политически условия, условия, които ще превърнат Тайван в следващия Хонконг", подчерта министърът.

По думите ми тайванският народ е наясно със заплахите, военни, дипломатически или заплахи от епидемии.

Американският здравен министър на посещение в Тайван

Американският здравен министър на посещение в Тайван

От Китай реагираха гневно

Азар е на тридневна визита в Тайпе. За първи път САЩ изпращат толкова висш представител на правителството на острова, откакто призна Китай през 1979 г.

В понеделник Тайван съобщи, че Китай е изпратил изтребители де факто до границата, която разделя двете държави в Тайванския проток. Самолетите са прелетели преди Азар да се срещне с президента Цай Ингвен.