Президентът на Тайван Цай Ингвен заяви, че маневрите на Китай около острова променят статуквото в Индо-Пасифика. Тя обеща да работи със САЩ и други държави за регионална стабилност, информира ДПА.

Цай каза пред неофициална американска делегация, водена от сенатора от демократите Кристофър Дод, че Китай често дислоцира военни кораби и самолети за маневри във водите и въздушното пространство около Тайван.

САЩ изпрати представители в Тайван и Китай преименува учения в бойни учения

САЩ изпрати представители в Тайван и Китай преименува учения в бойни учения

Това е "официален и сериозен отговор на намесата и провокациите на външните сили"

"Тези действия променят статуквото в Индо-Пасифика и заплашват регионалния мир и стабилност", подчерта тя.

Дод заяви от своя страна, че американското партньорство с Тайван е "по-силно от всякога", след като двете страни споделят дълбоки икономически връзки, взаимен ангажимент за демократични ценности и "критично важно партньорство в сигурността".

Сенаторът добави, че е посетил Тайпе по молба на дългогодишния си приятел Джо Байдън, за да "потвърди ангажимента на САЩ към тези партньорства и да задълбочи нашето сътрудничество по множество интереси, които споделяме".

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

САЩ обясни, че Тайван е жизнена демокрация и сила на доброто в света

Дод увери, че Цай ще намери в администрацията на Байдън "надежден приятел", който ще помогне на Тайван да разшири международното си пространство, ще подкрепи инвестиции в отбраната и ще задълбочи икономическите връзки.

Дод и други американски представители пристигнаха в Тайпе в сряда на първата визита на американска делегация, откакто Байдън пое властта през януари.