Китай преименува военни учения край Тайван в "бойни учения" в сряда, часове преди пристигането на висши бивши американски служители в Тайпе на посещение, което сигнализира ангажимента на президента Джо Байдън към Тайван и неговата демокрация, съобщава "Ройтерс". 

Тайван се оплака от близостта на постоянната китайска военна дейност, включително изтребители и бомбардировачи, влизащи в зоната на ПВО, и китайски самолетоносач край острова.

25 самолета на китайските ВВС, включително изтребители и ядрени бомбардировачи, влязоха в тайванската зона за идентификация на ПВО (ADIZ) в понеделник, което е най-голямото до момента нахлуване от Тайпе.

Китайската служба за тайвански въпроси заяви, че правителството на Тайван и сепаратистите са в сговор с "външни сили", търсейки провокация и да навредят на мира и стабилността.

"Организацията на Народната освободителна армия на действителни бойни учения в Тайванския проток е необходимо действие за справяне с текущата ситуация на сигурност в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет", каза говорителят Ма Сяогуанг.

"Това е официален и сериозен отговор на намесата и провокациите на външните сили за тайванска независимост", добави той.

"Бойните учения и тренировъчни операции на армията изпращат сигнал, че нашата решимост да ограничим независимостта на Тайван и тайния сговор Тайван-САЩ не са просто празни приказки."

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

САЩ обясни, че Тайван е жизнена демокрация и сила на доброто в света

Съединените щати, които като повечето страни официално признават само китайското правителство, но не и тайванското, въпреки че са най-силният международен защитник на Тайпе, наблюдават ескалацията на напрежението с нарастваща тревога.

Бившият американски сенатор Крис Дод и бившите заместник-държавни секретари Ричард Армитадж и Джеймс Стайнбърг пристигат в Тайван по-късно в сряда, в това, което служител на Белия дом нарече "личен сигнал" за ангажираността на президента към Тайван и неговата демокрация.

Те трябва да се срещнат с президента на Тайван Цай Инг-вен, посещение, което допълнително обтяга китайско-американските отношения.

Говорителят на президентския офис Ксавие Чанг заяви, че посещението "отново показва солидността на отношенията Тайван-САЩ и са пълен израз на двупартийна подкрепа за Тайван в САЩ ".

Цай многократно коментира, че Тайван е независима държава, с официално име Република Китай.

Китайският говорител обясни, че среща с президента "само ще изостри напрегнатата ситуация в Тайванския проток".

"Решително се противопоставяме на преувеличаването на САЩ на аргумента за така наречената "китайска военна заплаха" и решително се противопоставяме на САЩ да играят "тайванската карта" и да продължават да изпращаме грешни сигнали към тайванските сили за независимост", добави той.

"Независимостта на Тайван е задънена улица и управляващата Демократична прогресивна партия се опитва да използва оръжие, за да търси независимост. Това означава да пиеш отрова с надеждата да утолиш жаждата си и само ще тласне Тайван към бедствие."

Путин и Си Дзинпин имат червени линии, готови ли са САЩ и НАТО да воюват за тях?

Путин и Си Дзинпин имат червени линии, готови ли са САЩ и НАТО да воюват за тях?

В САЩ се питат колко съюзници от НАТО или Азия ще ги подкрепят