Тайван ще удължи срока на задължителната военна служба от сегашните четири месеца на една година, считано от 2024 г. Това обяви президентът Цай Инуън, цитирана от "Ройтерс".

Причината е, че самоуправляващият се остров е подложен на нарастващ военен натиск от страна на Китай.

След среща за националната сигурност, която Цай свика, за да обсъди укрепването на гражданската защита на острова, тя заяви, че Тайван иска мир, но трябва да може да се отбранява.

"Докато Тайван е достатъчно силен, той ще бъде домът на демокрацията и свободата по целия свят и няма да се превърне в бойно поле", подчерта тя.

Цай определи решението като "невероятно трудно".

Китай с "ударни учения" край Тайван

Китай с "ударни учения" край Тайван

Те са отговор на американския военен бюджет

Настоящата военна система, включително обучението на резервисти, е неефективна и недостатъчна, за да се справи с нарастващата военна заплаха от Китай, особено при предприемане на бърза атака срещу острова, заяви държавният глава.

По нейни думи заплахите на Китай срещу Тайван стават все по-очевидни.

Никой не иска война, но скъпи сънародници, мирът няма да падне от небето, предупреди Цай.

"Тайван иска да заяви на света, че между демокрацията и диктатурата ние твърдо вярваме в демокрацията. Между войната и мира ние настояваме за мир. Нека покажем смелостта и решимостта да защитим родината си и демокрацията", настоя тя.

Цай обясни, че наборниците вече ще преминават по-интензивно обучение, включително упражнения по стрелба, боен инструктаж, използван от американските сили, както и ще боравят с по-мощни оръжия, като противовъздушни ракети Stinger и противотанкови ракети.

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

На Китай са нужни 2 милиона войници, за да нахлуе в Тайван

"Сън" цитира мнение на експерт

Вчера Тайпе съобщи за най-голямото нахлуване на китайски самолети в зоната на противовъздушната отбрана на острова.

Китай организира мащабни военни учения край острова и през август след противоречивото посещение в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

В събота Пекин укори Вашингтон за новия му законопроект за разходите за отбрана на САЩ, който според китайското външно министрество с военната подкрепа, предназначена за Тайван, е засилил твърденията за "китайската заплаха".

Тайван: Китай търси претекст за атака, заплахата е по-сериозна от всякога

Тайван: Китай търси претекст за атака, заплахата е по-сериозна от всякога

Тайпе се оплаква от засилен комбиниран натиск от Пекин