Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че са засечени 17 китайски самолета и пет китайски кораба около острова и в Тайванския проток, съобщава "Ройтерс".

Новината идва на фона на продължаващите военни учения на Пекин.

Напрежението между Китай и Тайван расте от месеци. Китай гледа на острова като на отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континенталната част на страната.

Напрежението ескалира при визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, въпреки множеството предупреждения от страна на Китай. Малко след това Китай започна най-мащабните в историята си военни учения, които Тайван определи като подготовка за нападение.

Китай проведе нови учения край Тайван

Китай проведе нови учения край Тайван

Така Пекин отговаря на визитата на американски конгресмени на острова

Управляващата комунистическа партия на Китай предложи Тайван да се върне към управлението си по модела "една държава, две системи", подобно на формулата, която върна бившата британска колония Хонконг под китайско управление през 1997 г. Според Пекин това ще даде на демократично управляван Тайван известна автономия, за да запази някои от своите социални и политически системи.

Тайпе обаче отхвърли този план.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г., когато победеното правителство на Китай избяга на острова, след като Комунистическата партия на Мао Цзедун спечели гражданска война.

Тайван отхвърли плана на Китай за острова "една държава, две системи"

Тайван отхвърли плана на Китай за острова "една държава, две системи"

Само народът на Тайван може да реши бъдещето му