Русия не е нарушавала международното право в Крим. Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю за германското издание Bild.

В случая с Крим – международното право не е нарушено, заявява Путин категорично и продължава: „В съответствие с Устава на ООН всеки народ има право на самоопределение.”

По думите на президента, присъствието на руски военни на полуостров е било необходимо само за да се предотврати „намесата в свободното волеизявление на хората”.

"Ние не воювахме, не сме окупирали нищо, никъде не сме стреляли, нито един човек не загина заради случилото се в Крим. Нито един! Ние използвахме въоръжените сили само за това, за да сдържаме намиращите се над 20 000 украински военни да се намесят в свободното волеизявление на жителите на полуострова, обяснява Путин и дава за пример историята на държавата Косово.

Русия е признала Украйна в нейните съвременни граници, подписвайки три международни документа: Алма-Атинската декларация от 1991, Меморандума от Будапеща от 1994 година и Споразумението между Украйна и Русия за разполагане на Черноморския руски флот в Крим от 1997 година, припомня BBC. Въпреки това Русия увеличи своите военни сили в Крим без съгласието на Украйна.

Според руския президент неговите колети – ръководителите на Германия и Франция, които участват в преговорите в нормандския формат, трябва по внимателно да вникнат в нюансите на ситуацията в Крим и да не изискват от Москва това, които е длъжен да направи Киев всъщност.

Обвиненията спрямо Русия са, по думите на Путин, „театър на абсурда”.

„Всички говорят, че е нужно непременно да се изпълнят минските споразумения и едва тогава ще се преразгледа въпроса със санкциите. Повярвайте ми, това вече придобива характеристиките на театър на абсурда, тъй като основното, което трябва да бъде направено за изпълнение на минските споразумения е в полето на властите в Киев”, обяснява Владимир Владимирович.