Руски телевизионни канали са разпространявали от Великобритания пропагандни тези и конспиративни теории във връзка с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, пише в. "The Telegraph".

Според информация на изданието, става дума за два канала, които са с издадени лицензи от британския надзорен орган Ofcom и са регистрирани в Лондон - Ren TV и НТВ. Те са излъчвали също подобни предавания от Русия към страните от бившия Съветски съюз.

Предаванията предизвикват сериозна загриженост у съюзниците на Великобритания, които са съседи на Русия, тъй като става дума за масирани кампании за дезинформиране на зрителите.

Установено е, че телевизионен канал е нарушил правилата на Ofcom осем пъти през последните шест години, но продължава да излъчва, а британският му лиценз не е отнет. Сред нарушенията е и призив за подписване на петиция за промяна на латвийската конституция, както и лъжливо твърдение, че инициативата е одобрена от избирателната комисия на страната.

Посланикът на Латвия във Великобритания - Байба Браже, заяви, че Ofcom трябва "да направи повече" за решаването на тези проблеми и призова към промяна на европейските правила, които биха дали възможност на местните регулатори да се намесват при конфликтни ситуации.

Сега правилата на ЕС позволяват на телевизиите да излъчват своите програми на територията на всички държави от общността, ако са регистрирани в една от тези страни.

Браже подчертава, че каналът "Russia Today" излъчва "чиста пропаганда".