Космическият телескоп на NASA "Джеймс Уеб" беше изстрелян в орбита с ракета Ariane 5 на Европейската космическа агенция ESA. Той ще изпълнява революционна мисия в космическата наука - той ще търси светлината от първите галактики в ранната Вселена и ще събира информация за нашата собствена слънчева система, както и за планети около други звезди, наречени екзопланети, съобщава Американската агенция за аеронавтика и космически изследвания NASA.

Наземните екипи започнаха да получават телеметрични данни от "Уеб" около пет минути след стартирането. Ракетата "Aриана" 5 се отдели се от обсерваторията 27 минути след началото на полета. Телескопът беше освободен на височина от приблизително 870 мили (1400 километра). Той ще обаче ще достигне целевата орбита от 1.5 милиона километра от Земята след около четири седмици.

Около 30 минути след изстрелването "Уеб" разгъна соларния си масив, който вече захранва обсерваторията с енергия.

Проектът се осъществява от NASA в партньорство с ESA и Канадската космическа агенция CSA.

"Обещанието на "Уеб" не е това, което знаем, че ще открием; това е, което все още не разбираме или все още не можем да разберем за нашата вселена. Нямам търпение да видя какво ще разкрие!" - сподели директорът на NASA Бил Нелсън.

Революционната технология на телескопа ще позволи да се изследва всяка фаза от космическата история - от нашата слънчева система до най-далечните наблюдавани галактики в ранната вселена. "Уеб" поднесе разкрие нови и неочаквани открития и ще помогне на човечеството да разбере произхода на Вселената и нашето място в нея.

НАСА изстрелва телескоп за издирване на извънземен живот

НАСА изстрелва телескоп за издирване на извънземен живот

TESS е като продължение на "Кеплер"

От гледна точка на земния наблюдател най-ранните галактики са най-отдалечените от Земята, тъй като светлината им е пътувала най-дълго до нас и ги показва такива, каквито са били в далеч по-ранни етапи от развитието на Вселената.

"Уеб" е най-голямата и най-сложна обсерватория за космически науки, създавана досега на Земята. Той носи името на втория директор на NASA Джеймс Уеб. Предстои шестмесечна подготвителна работа преди телескопът да започне да изпълнява мисията си. В края на този период "Уеб" ще изпрати първите си изображения. Обсерваторията носи четири най-съвременни научни инструмента с високочувствителни инфрачервени детектори, притежаващи безпрецедентна разделителна способност. "Уеб" ще изучава инфрачервената светлина, излъчвана от небесните обекти, с много по-голяма яснота от всякога. Той е научен наследник на емблематичните космически телескопи на NASA "Хъбъл" и "Спицър".