26-годишният сириец, който уби трима души в Солинген, Германия, е подал документи за убежище и в Австрия през 2022 г. През Австрия е минал напът за Германия, след като, както вече бе установено, за първи път е бил регистриран в България. Така според Регламента от Дъблин реално Иса ал Х, както го назовават в германските медии, реално от Германия е трябвало да бъде депортиран у нас.

Също така австрийските власти са потвърдили пред Der Standard регистрацията, която Иса е направил в Австрия. Те обаче твърдят, че двете молби за убежище - тази в Австрия и тази в Германия - са подадени в един и същи ден. Знае се, че Иса ал Х. е регистриран за първи път в Германия на 25 декември 2022 г.

Според Spiegel обаче Ал Х се е измъкнал от ареста на властите за депортацията му. Малко по-късно той отново е бил в обсега на властта и заповедта за депортиране е била отменена. Това предизвика разгорещен дебат за реда на даване на убежището в Германия.

Като причина за търсене на убежище в Европа Иса ал Х. е изложил страха си да не му се наложи да се бие в армията на диктатора Башар Асад.

Какво радикализира Ал. Х. през двете години, които е прекарал в Германия, все още не е ясно. Според Spiegel той е имал контакти с няколко души от терористичната организация "Ислямска държава", която пък пое отговорност за нападението. Ал. Х. не е бил в полезрението на органите за сигурност преди нападението.

Германия затяга борбата с нелегалната миграция след нападението в Солинген

Германия затяга борбата с нелегалната миграция след нападението в Солинген

Канцлерът ще ще направи всичко възможно тези, които не могат и нямат право да останат в Германия, да бъдат депортирани