Бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън индиректно разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп по време на събитие, на което той предупреди за "разрастваща се криза на етичността и почтеността" на американската демокрация, информират американски медии.

Според него демокрацията в страната е под риск.

"Основният принцип на свободното общество и свободния народ е достъп до истината", каза той на випускна церемония във Военния институт в Лексингтън, Вирджиния.

Само след страстна защита на истината и фактите ние ще създадем условия за демократично и свободно общество, подчерта той пред кадетите в училището в Лексингтън.

"Ако нашите лидери се опитват да скрият истината или ние като народ започнем да допускаме алтернативни реалности, които повече не се основават на факти, ние като американски граждани сме на път да се откажем от свободата си", допълни Тилърсън.

Бившият държавен секретар не спомена името на Тръмп, но президентът е известен с по-различното си отношение към фактите и Тилърсън изглежда има предвид прословутата защита на "алтернативните факти" от Келиън Конуей, съветник на държавния глава на САЩ.