Лидерът на опозиционния блок Юлия Тимошенко посочи, че отказът на Централната избирателна комисия да регистрира списъка с кандидати на нейната партия, представлява пряко изпълнение на указанията на министър-председателя Виктор Янукович и неговата Партия на регионите.

Естествено, че това, което се случи, е просто изпълнение на преките указания на Янукович от страна на марионетките-членове на ЦИК от Партията на регионите, социалистите и комунистите не регистрираха нашия блок", заяви Юлия Тимошенко, цитирана от РИА Новости. 

Според коментара й това е първият подобен случай в независима Украйна. Тимошенко каза, че е сигурна в това, че Партията на регионите желае да отстрани БЮТ от предсрочните избори, тъй като Янукович се страхува от загуба.

Тимошенко изказа още удивлението си за това, че никой от останалите политически сили, включително и от партньорите на нейния блок, не е реагирал на случилото се.
На пресконференция Юлия Тимошенко посочи и че според законодателството, ЦИК няма основание за откаже регистрация на БЮТ и цялата документация на блока за регистрация е напълно изрядна.

Тимошенко обяви, че решението на ЦИК ще бъде обжалвано в съда. Ръководството на БЮТ ще постави въпроса и пред президента на Украйна Виктор Ющенко, а също и в международен план.