Токио ще започне да признава еднополовите партньорства от ноември след преразглеждане на действащите правила, съобщава "Франс прес".

По този начин японската столица ще се превърне в най-големия град в Япония, предприел тази стъпка.

Япония е единствената страна от Групата на седемте държави, която не признава еднополовите бракове, а в Конституцията ѝ е записано, че "бракът се сключва само по взаимно съгласие на двата пола".

През последните години обаче местните власти в страната предприеха стъпки за признаване на еднополовите партньорства, въпреки че според закона те нямат същите права като брака.

В Япония признават еднополовите бракове

В Япония признават еднополовите бракове

Това е първо ключово решение по казуса, приветствано от активисти

Властите в Токио възнамеряват да поискат от законодателите да одобрят преразглеждането на местна наредба следващия месец. Приемането на заявления за сертификати ще започне през октомври, а издаването им - през ноември.

Японската столица обмисля да предложи различни услуги, достъпни в момента само за семейни двойки, и на тези, които имат сертификат за партньорство, включително кандидатстване за жилища, собственост на града.

През 2015 г. квартал "Шибуя" в Токио стана първото място в Япония, което започна да издава символични сертификати за "партньорство" на еднополови двойки.

Редица райони последваха този пример, като според активисти над 200 общини вече признават еднополовите партньорства, предоставяйки на двойките права, включително възможността да посещават партньора си в болница и да наемат имот заедно.

Към момента Тайван е единственото място в Азия, където има равенство на браковете, след като през 2019 г. предприе безпрецедентната стъпка за легализиране на еднополовите съюзи.