Локдаун бе обявен в Тонга, след като в столицата Нуку'алофа бяха регистрирани няколко случая на Covid-19. Това предаде BBC.

Министър-председателят Сиаоси Совалени заяви във вторник, че двама пристанищни работници са дали положителни проби. По-късно длъжностните лица потвърдиха още три случая при членове на семействата им

Епидемията се появява в момент, когато жителите на Тонга се опитват да се възстановят от изригването на подводен вулкан и цунамито, които причиниха смъртта на трима души и разрушиха домове и инфраструктура.

Тонга до момента избягваше пандемията, като затвори границите си за външния свят в началото на 2020 г. Но след изригването тя е силно зависима от чуждестранна помощ за доставки на прясна питейна вода, спасително оборудване и други стоки.

Досега хуманитарните доставки там се извършваха с безконтактни протоколи, за да се предотврати разпространението на заразата. Те включват оставяне на стоките в изолация в продължение на три дни, преди да бъдат обработени от местните власти.

Австралия, Нова Зеландия, Съединените щати, Китай, Франция, Фиджи и Великобритания изпратиха кораби с доставки на Тонга след бедствието.

Още помощи пристигнаха в Тонга

Още помощи пристигнаха в Тонга

САЩ и Австралия изпращат по над 2 млн. долара