Твърдение на водещ италиански лекар, че новият коронавирус "повече не съществува" в страната предизвика бурен дебат. Правителството призова за предпазливост, информира АФП.

Луиджи Ди Майо: Не се отнасяйте към Италия като към прокажена колония

Луиджи Ди Майо: Не се отнасяйте към Италия като към прокажена колония

Италия ще пусне туристите от 15 юни

Тази седмица Италия ще продължи плана по разхлабване на ограниченията, наложени преди три месеца. От сряда чуждестранните туристи ще могат да влизат в страната отново и италианците ще могат свободно да се движат из страната. Но правителството предупреждава, че това е една от най-опасните фази от пандемията, която отне живота на повече от 33 000 души в европейската държава. Властите зоват хората да спазват правилата за социална дистанция и да носят маски за предотвратяване повторно разпространение на вируса.

"В действителност вирусът клинично повече не съществува в Италия", каза Алберто Зангрило, директор на болница "Сан Рафаеле" в Милано, столица на провинция Ломбардия, която е най-засегната от вируса.

Италия отчете 516 новозаразени и 87 починали от COVID-19 за 24 часа

Италия отчете 516 новозаразени и 87 починали от COVID-19 за 24 часа

Починалите от началото на епидемията вече са 33 229 души

В интервю за телевизия RAI той поясни, че взетите проби през последните 10 дни показват, че вирусният товар е изключително малък като количество в сравнение при тези проби преди месец или два.

"Някой трябва да поеме отговорност за тероризирането на страната", призова Зангрило.

Коментарът изненада други експерти и доведе до отправяне на предупреждение правителството да не бърза да ликува.

Сандра Зампа от здравното министерство призова да се представят научни доказателства в подкрепа на тази теза, че вирусът е изчезнал и да не объркват италианците.

Икономиката на Италия се стопи с 5,3% през първото тримесечие на 2020 г.

Икономиката на Италия се стопи с 5,3% през първото тримесечие на 2020 г.

Не е регистрирано подобно "необикновено" понижение през първата четвърт от 1995 г.

Ръководителят на Националния здравен съвет Франко Локатели нарече коментарите на Зангрило "объркващи". Локатели обясни, че всеки ден са потвърждавани нови случаи на заразени с коронавирус.

Директорът на престижния Институт по инфекциозни заболявания Spallazani в Рим Джузепе Иполито коментира, че няма научни доказателства вирусът да е мутирал или да е променил потенциала си.

Италия регистрира 355 нови случая на коронавирус в неделя, повечето са в Ломбардия.