Топ съдът на Косово отхвърли искане на временно изпълняващия длъжността премиер Албин Курти за провеждане на предсрочни избори след разпадане на коалицията и подкрепи президентски указ, който призовава политиците да се разберат и да сформират нов кабинет, информира АФП.

Правителството на Косово падна при вот на недоверие

Правителството на Косово падна при вот на недоверие

82-ма депутати в 120-местния парламент гласуваха срещу правителството

Косово е в политическа криза от март. В началото на годината Курти пое управлението на страната.

Докато Курти призовава за предсрочни избори, президентът Хашим Тачи възложи мандат на партията, завършила на второ място на изборите през октомври, да формира ново правителство.

След разглеждане на оплакване от лагера на Курти, Конституционният съд постанови в съобщение, че "оспорваният президентски указ" е "в съответствие" с конституцията. Лявото Движение "Самоопределение" на Курти няма "власт да блокира формирането на правителство в един изборен цикъл", поясни съдът.

Привържениците на Курти реагираха бързо и призоваха за национален протест на 5 юни.

Протести в Косово

Протести в Косово

Недоволство заради политическата криза и недостатъчните мерки срещу коронавируса...

Хиляди хора в центъра на Прищина "репетираха" с протест със спазването на мерките за социална дистанция преди съдебното решение.

Новият кандидат за премиер, номиниран от Тачи, се очаква да се опита да сформира коалиция. Тачи номинира Авдула Хоти от дясноцентристката партия Демократична лига на Косово.

От Демократична лига на Косово обявиха, че имат гласовете за мнозинство, тъй като са подкрепяни от други опозиционни партии.

Новият премиер на Косово намали заплатите в правителството

Новият премиер на Косово намали заплатите в правителството

Премиерът Курти привежда заплатата на министър-председателя на Косово в съответствие със средната в региона

Във "Фейсбук" Тачи призова всички партии и институции да "покажат политическа зрялост, уважение и ангажимент за спазване на закона и реда". Той смята, че пред Косово има много предизвикателства и поради тази причина не трябва да се губи време за сформиране на правителство.

Посолството на САЩ призова за спазване на съдебното решение.

В Косово договориха правителство 4 месеца след изборите

В Косово договориха правителство 4 месеца след изборите

Парламентът ще гласува новия кабинет на Курти в понеделник