Косовските депутати свалиха правителството на премиера Албин Курти при вот на недоверие, което ще предизвика политическа криза, докато балканската страна се опитва да спре разпространението на коронавируса, информира "Ройтерс".

82-ма депутати в 120-местния парламент гласуваха срещу правителството. Гласуването беше инициирано от дясноцентристката партия Демократична лига на Косово по-малко от два месеца от съставянето на кабинета.

Протести в Косово

Протести в Косово

Недоволство заради политическата криза и недостатъчните мерки срещу коронавируса...

Не е ясно как правителството ще продължи да действа, тъй като страната не може да проведе предсрочни избори заради разпространяващото се респираторно заболяване.

Правителството беше свалено след спор дали да обяви извънредно положение заради вируса. Демократична лига на Косово внесе предложение за вот на недоверие, след като Курти уволни Агим Велиу от поста вътрешен министър, който е от партия Демократична лига на Косово.

Велиу подкрепи призиви на президента на Косово за обявяване на извънредно положение. Курти обаче смята, че подобна драстична мярка не е оправдана.

Протест с тенджери по балконите на Косово

Протест с тенджери по балконите на Косово

Призоват управляващите партии да се справят с коронавируса и да прекратят политическата криза

Курти обяви причината за уволнението на министъра - премахване на пречка, което ще позволи на косовския президент Хашим Тачи и сръбския му колега Александър Вучич да постигнат окончателно споразумение за размяна на територии между Прищина и Белград.

В Косово има 71 случая на коронавирус. Един човек е починал.