Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис напълно подкрепя премиера Тереза Мей, но призна, че изборният резултат е "кошмар", пише "Гардиън".

Дейвис, който е спряган като основен съперник на Мей за премиерския пост, отхвърли възможността да се бори за лидерската позиция като "невероятен егоизъм".

Пред ITV Дейвис потвърди, че няма да се бори с Мей.

"Не съм заинтересован. Направих това на няколко пъти преди, не беше на 100% успех", каза той. 

Дейвис добави, че "на 100%" е зад Мей.

Запитан дали преди изборите си е представял да се събуди след вота и да разбере, че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин се е представил по-добре от торите, министърът отговори: "В сънищата ми това вероятно е кошмар".

На въпрос дали "твърд" Брекзит вече не е на дневен ред след изборите, Дейвис заяви: "Не признавам този термин "твърд Брекзит". Те (електоратът на референдума) поискаха да си върнем контрола върху границите, така че ще трябва да го направим. Това ни изважда от единния пазар, без значение дали ни харесва или не. Това, което се опитваме да направим, е зона за свободна търговия, която ни дава възможност да сме колкото се може по-близо до предимствата от единния пазар".

Министърът разкри още, че правителството подготвя планове и за напускане на ЕС без сделка.

Възможно е. Работим върху тази алтернатива. Не защото искаме, а просто правителството трябва да го направи, ако сте отговорни, работите за всяка вероятност, поясни той.