Торнада убиха 12 души в централен и източен Китай и раниха над 300 души, съобщиха властите в събота, цитирани от АП.

Осем души са загинали във вътрешността на град Ухан в петък вечерта, а други четирима в град Шенцзе, на около 400 километра на изток в провинция Дзянсу, съобщиха местните власти.

Първото торнадо е ударило Шенцзе около 19 ч., нанесло е щети на домове и фабрики и е прекъснало електричество, съобщи официалната агенция "Синхуа". Градското правителство на Суджоу, което контролира града, заяви в публикация в социалната мрежа, че четирима души са починали, а 149 други са с леки наранявания. Шенцзе е близо до Шанхай на източното крайбрежие на Китай.

Друго торнадо удари Ухан около 20:40 часа. с вятър от 86 километра в час, унищожавайки домове и предизвиквайки прекъсване на електрозахранването, засягащо 26 600 домакинства. Служители в Ухан заявиха на пресконференция в събота, че осем са починали, а 230 са ранени.

28 жилища са разрушени в Ухан, други 130 са повредени и са довели до икономически загуби от 37 милиона юана (5,7 милиона долара). 

Образуването на торнадо е рядкост в Китай. През юли 2019 г. торнадо уби шестима души в североизточната провинция Ляонин, а друго торнадо следващия месец уби осем души на южния курортен остров Хайнан.

През 2016 г. торнадо и придружаваща градушка убиха 98 души в източната провинция Дзянсу.