В социалните мрежи се разпространява компилация от клипове с бесни италиански кметове, които критикуват хората, нарушаващи строгите правила за карантина, пише "Гардиън".

Като извинение да излязат от домовете си италианци по-често от обикновено излизат да бягат, да играят тенис на маса или да разхождат кучетата си.

Един от кметовете коментира: "Видях съгражданин приветливо да бяга нагоре-надолу по улицата, придружен от куче. Спрях го и му казах: "Виж, това не е филм. Ти не си Уил Смит в "I Am Legend". Трябва да се прибереш в жилището си".

Друг кмет: "Къде по дяволите отивате?".

Италианското правителство забрани пътуването из страната и пуска да се излиза само по работа или до хранителния магазин. Супермаркетите, банките, аптеките и пощенските клонове продължават да работят.

Вестник "Кориере дела сера" писа, че в неделя полицията е спряла 120 души от Милано, които са се опитали да се качат на влак за Южна Италия.

Италианците трябва да доказват с документи причината да излизат от домовете си, като единствените причини са работа, здравословни причини и посещение на хранителен магазин.

Властите затегнаха контрола из цялата страна. Повече от 40 000 души са глобени за нарушаване на правилата през първите седмици на блокадата. Армията патрулира по улиците.

В Италия има близо 60 000 случая на коронавирус, а починалите са над 5400.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 294 000 потвърдени случаи, а починалите са близо 13 000. Регистрирани са случаи в 186 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват около 340 000 случаи и близо 15 000 починали в 167 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".