Товарен самолет Boeing 767 на транспортната авиокомпания FedEx, изпълняващ полет по маршрут от Париж до Истанбул, е поискал в сряда сутринта разрешение за аварийно кацане от контролната кула на летището в Истанбул, след не е успял да се отвори колесникът на носа му.

Летището е предприело необходимите мерки за кацането на авариралия самолет, като на място са били изпратени спасителни и противопожарна екипи, съобщи Anadolu agency. Екипажът е евакуиран успешно. Няма ранени.

Самолет "Боинг" остана без кожух на двигателя си по време на излитане

Самолет "Боинг" остана без кожух на двигателя си по време на излитане

Никой не е пострадал

Самолетът е бил насочен за кацане към писта, която след това е била затворена за полети, след което са предприети мерки по изтеглянето му. Разследването на инцидента продължава.

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Той бе подал сигнал за грубо нарушение от страна на висшия мениджмънт на качеството на производствената линия 737

По думите на областния управител на Истанбул Давут Гюл аварийното кацане не се е отразило на полетите на летището.

По данни на оператора на аеропорта в Истанбул товарен самолет Boeing 767 с полетен номер FX6238, идващ от парижкото летище Шарл дьо Гол, е извършил успешно кацане под ръководството на кулата за контрол на въздушното движение, като предният му колесник не се е отворил по технически причини.

Служител на Boeing е открит мъртъв в САЩ

Служител на Boeing е открит мъртъв в САЩ

Джон Барнът е бивш мениджър по качеството в самолетната компания

"Ситуацията беше ефективно овладяна преди планираното кацане на фюзелажа, благодарение на бързите действия на спасителни и противопожарни екипи на летището, разположени на пистата, като бе гарантирано, че няма жертви", заявяват още от летищния оператор.

През последните месеци зачестиха техническите неизправности с редица самолети на Boeing. През януари част от фюзелажа на Boeing 737 MAX се откъсна по време на полет. Полският президент Анджей Дуда пък трябваше да използва резервна кола, след като беше открита неизправност на президентския самолет 737 при завръщане от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също трябваше да се откаже от полет с Boeing поради технически проблеми със самолета в началото на април и пътува с автомобил от Франция до Белгия.

United Boeing 737 се приземи аварийно в Орегон

United Boeing 737 се приземи аварийно в Орегон

Причината е авария