Краят. Апокалипсис. Национален срам. Това са част от реакциите на вестниците в Италия след отпадането на националния отбор по футбол на страната от Световното първенство в Русия през 2018 г., като това се случва за първи път от 60 години насам.

Заглавието на най-големия италиански спортен ежедневник "Гадзета дело спорт" гласи с големи букви "FINE" ("Краят"), докато торинският ежедневник "Ла Стампа" пише "Апокалипсис за адзурите".

Римският всекидневник "Месаджеро" определя случилото се като "Национален срам", докато римският спортен ежедневник "Кориере дело спорт" настоява: "Всички вън".

След нулево равенство с Швеция снощи в Милано, Италия загуби баража за класиране на Световното първенство с общ резултат 1-0, без да отбележи гол и в двата мача.

Италия е участвала на всяко Световно първенство по футбол, откакто не успя да се класира през 1958 г. за Световната купа в Швеция.

Предишните големи първенства, на които Италия не е успявала да се класира, бяха на Европейското първенство през 1984 и 1992 г.