Преплитане на бизнес и политика + безотговрност = взрив. Звучи познато. Зад лъскавата фасада на днешен Китай се крият предмодерни отношения.
Коментар на Матиас фон Хайн за Дойче веле.

Ужасната катастрофа в Тянцзин на пръв поглед изглежда неочаквана. Взривовете избухнаха не в някой западнал промишлен квартал, а във високотехнологична зона, два пъти и половина по-голяма от Берлин, с нови сгради. Половината от 500-те фирми с офиси тук са сред най-могъщите в света. Свои филиали в Тянцзин поддържат Фолксваген, Еърбъс и Моторола. Току-що ремонтираното пристанище се нарежда на десето място в света по обработка на контейнери. И именно тук, във витрината на преуспяващ Китай, избухнаха взривове, които отнеха живота на над 100 души и раниха стотици. След експлозията остава не просто физически кратер, а направо политическа бездна. Според мнозина катастрофата се дължи на занижения контрол и на тясната обвързаност между властите и политическите фактори, стоящи зад пострадалата фирма.

Защото зад лъскавата фасада на супермодерния Китай се крият все същите сенчести мрежи, които са по-силни от закона. Срещу тях трудно се повдига обвинение. Това могат да потвърдят десетките граждански активисти, адвокати и техни сътрудници, които полицията задържа или арестува миналия месец в широкомащабна операция.

Дигата се пропука

Радостно е обаче, че поне социалните мрежи кипнаха. Познавачите дори заговориха за "криза в общественото мнение". Само за 24 часа след катастрофата в социалните мрежи бяха публикувани 250 000 информации за експлозията в склада за химикали. Китайските юзъри сами се погрижиха за бързата и обширна информация. Да не забравяме, че докато цял свят гледаше кадри от експлозията, телевизията в Тянцзин излъчваше корейски сапунки - и с това окончателно се дискредитира като информационен източник. Събудиха се дори многобройни китайски журналисти, които започнаха да поставят неудобни въпроси: кой е виновен за катастрофата, как е било възможно да се стигне дотук, какъв е този кризисен мениджмънт? Бързо стана ясно, че не са били спазени изискванията за минимална отдалеченост на складовите помещения от жилищните сгради, а жителите на Тянцзин изобщо не са знаели за опасните материали, складирани в съседство - силно отровен натриев цианид, чиито количества десетократно надвишава допустимото. Може би пожарникарите също са допринесли за колосалните мащаби на катастрофата, като са гасили пожара с вода.

Комунистическата партия реагира по стария изпитан модел. Тя блокира над 50 сайта и разпореди на медиите да разпространяват единствено официалните информации на държавната агенция "Синхуа". Телевизията неуморно излъчваше кадри за геройските постъпки на пожарникарите, политици успокояваха населението, течаха кадри с благодарни излекувани жертви на катастрофата.

мо отвореното общество е сигурно общество

Но вече беше късно. Имиджът на правителството непоправимо пострада. Общественото възмущение срещу нескопосания мениджмънт и замазаното разследване придоби такива мащаби, че дори партийният орган "Женмин жибао" предпазливо отправи критика срещу "лошата информационна политика". Ние приемаме като нещо очевидно, че сигурността на едно общество и неговата добра информираност са неразделно свързани. В Китай обаче информацията често се смята за държавна тайна. Ние знаем още, че сигурността на едно общество само печели, когато има независими граждански организации, които контролират държавата. В Китай обаче не е така. Да не говорим, че там са доста назад с правилата за безопасност на труда - потвърждават го и международните трудови организации. Да, правила има, но те не се спазват. И то не само от немарливост, а защото независимите синдикати в Китай са безгласна буква.

Без съмнение епицентърът на експлозията беше в един супермодерен комплекс. Китайската политика обаче е предмодерна.