Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп за пореден път критикува бързането на наследника си в Белия дом да изтегли служители на посолството от Кабул и да изпрати 3000 войници в Афганистан, за да помогнат с въздушния транспорт.

В поредица от имейли Тръмп заяви, че ако все още е на поста, то светът ще установи, че изтеглянето от Афганистан ще бъде основано на условията, предаде Boston Herald. Неговата критика идва, докато талибаните завладяват все повече територия от Афганистан.

"Аз лично имах разговори с висши лидери на талибаните, при които те разбраха, че това, което правят сега, не би било приемливо. Това би било много по -различно и много по -успешно изтегляне и талибаните разбраха това по -добре от всеки друг. Това, което се случва сега, не е приемливо. Трябваше да се направи много по-добре ", каза Тръмп.

Припомняме, че Пентагонът изпрати 3000 военни на международното летище в Кабул, за да евакуират по-голямата част от служителите на американското посолство в афганистанската столица. Това съобщи говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби.

По думите на Кърби, Пентагонът изпраща в Афганистан и повече военно-транспортни самолети, за да помогне за евакуирането на дипломатическите служители и на афганистанците, които се придобили право да заминат за САЩ.

Байдън не съжалява за изтеглянето от Афганистан

Байдън не съжалява за изтеглянето от Афганистан

Въпреки че талибаните напредват

Сега в Афганистан има 650 военни от американския контингент, чиято основна задача е да гарантират сигурността на дипломатите. Евакуацията на посолството започна по-малко от три седмици преди крайния срок 31 август, когато трябва да приключи изтеглянето на американските военни.

Байдън по-рано тази седмица заяви, че не съжалява за изтеглянето от Афганистан.