Американският президент Доналд Тръмп долетя на личния си самолет във Франция, за да участва в срещата на върха на Г-7, информираха световните медии.

Заедно с Тръмп бе и неговата съпруга Мелания. Първата дама на САЩ бе с тъмни очила и коктейлна лимоненожълта рокля. Тя слезе от самолета след мъжа си и почти не се усмихваше.

Семейство Тръмп бе посрещнато от почетния караул, след което седнаха в брониран автомобил и потеглиха. 

По-рано бе съобщено, че Тръм е забранил на съпругата си да има свой прессекретар.

Макрон и Меркел зоват Г-7 за Амазонка: Домът ни гори

Макрон и Меркел зоват Г-7 за Амазонка: Домът ни гори

Гутериш: Не можем да си позволим повече щети на основен източник на кислород и биоразнообразие

Държавните ръководители на страните от Г-7 пристигнаха по-рано на летището във френския курорт Биариц преди началото на срещата на върха. Пръв на аеродрума се приземи самолета на премиера на Япония Шиндзо Абе.

По време на срещата на върха японският премиер очаква да бъде обсъдена ситуацията около КНДР, а също и въпроси на икономиката и световната търговия.

Япония скочи срещу КНДР заради поредните ракетни изпитания

Япония скочи срещу КНДР заради поредните ракетни изпитания

Те нарушавали резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

Очаква се на предстоящата среща между Шиндзо Абе и Доналд Тръпм да бъде обсъдена ситуацията в Близкия Изток, а по време на беседата с президента на Франция Еманюел Макрон да се обсъди ситуацията около бившия ръководител на френско-японския автомобилен алианс Renault - Nissan - Mitsubishi ("Рено - Нисан - Мицубуши") Карлос Гона, който е арестуван в Япония.

В петък стана ясно, че премиерът на Канада Джъстин Трюдо вече е във Франция. Той планира да обсъди със своите колеги отношенията с Китай на фона на протестите в Хонконг, а също и с Русия възможността за връщането й в организацията Г-8. 

Провал на срещата на Г-7

Провал на срещата на Г-7

Спорове по ключови въпроси

На среща с Доналд Тръмп той възнамерява да обсъди излизането на САЩ от Съвместния план за действие по иранската ядрена програма.

Срещата на върха на Г-7 е от 24 до 26 август. Както по-рано френските власти обявиха, основната тема ще бъде борба срещу неравенствата.

В събота вечерта е планирана неформална вечеря за държавните глави, по време на която те планират да обсъдят широк кръг въпроси. 

Британия и Франция подкрепят ядрената сделка с Иран в Г-7

Британия и Франция подкрепят ядрената сделка с Иран в Г-7

Иран няма да предоговаря съществуващата и чака ЕС да си изпълни ангажиментите